"..Universiti Di Rimba Hijau.."

Monday, October 7, 2013

SAMBAL UDANG PETAI

Ingredients
  • 1kg udang dibersihkan
  • 3 papan petai dibuang kulit
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • 1/2 gelas air asam jawa cair
  • bahan kisar
  • 7 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • Klik di sini untuk isi bahan
  • 1 gelas air
  • 1 senduk cili kisar
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Instructions
  1. panaskan kuali untuk menumis bahan kisar sehingga garing dan naik bau
  2. masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan ringan
  3. masukkan air asam jawa, kacau rata dan biarkan mendidih sedikit
  4. tambah 1/2 gelas air dan biarkan mendidih dan sedikit pekat
  5. masukkan udang, petai dan bawang hiris. kacau rata dan biarkan untuk 5 minit.
  6. masukkan gula dan sedikit air, kacau lagi rata2. biarkan mendidih dan masak untuk 5-7 minit
  7. tutup api dan biarkan sambal mesra untuk 30 minit sebelum di hidang..
"...I'm not a potty-mouth..I just love COLOURFUL words..."

0 princess comments: