Ingredients
- 1kg udang dibersihkan
- 3 papan petai dibuang kulit
- 1 biji bawang besar di hiris
- 1/2 gelas air asam jawa cair
- bahan kisar
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- Klik di sini untuk isi bahan
- 1 gelas air
- 1 senduk cili kisar
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Instructions
- panaskan kuali untuk menumis bahan kisar sehingga garing dan naik bau
- masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan ringan
- masukkan air asam jawa, kacau rata dan biarkan mendidih sedikit
- tambah 1/2 gelas air dan biarkan mendidih dan sedikit pekat
- masukkan udang, petai dan bawang hiris. kacau rata dan biarkan untuk 5 minit.
- masukkan gula dan sedikit air, kacau lagi rata2. biarkan mendidih dan masak untuk 5-7 minit
- tutup api dan biarkan sambal mesra untuk 30 minit sebelum di hidang..
0 princess comments:
Post a Comment